Saturday 14 April 2012



Sejarah Buah Melaka 

Kuih onde onde juga dikenali sebagai buah melaka. Kuih buah melaka dipercayai berasal dari Negeri Melaka sejak sebelum zaman penjajahan dimana pokok Melaka menjadi pokok lambang negeri ini. Jom la kita share resepi Buah Melaka..






BUAH MELAKA

2 cawan tepung pulut 
2 sudu besar tepung gandum
1 1/4 cawan air
Sedikit pewarna hijau
1/2 sudu kecil pandan emulco
Gula melaka - dipotong kecil-kecil untuk inti
1 biji kelapa parut putih
sedikit garam halus
Air secukupnya untuk merebus

CARA CARA


1. Didihkan air dalam periuk untuk merebus buah melaka.
2. Air dicampur dengan pewarna hijau dan pandan emulco dan kacau rata.
3. Tuang air kedalam tepung pulut dan gaul tepung pulut sehingga adunan boleh digentel. Tuang air sedikit demi sedikit, secukupnya.
4. Ambil sedikit adunan dan leperkan atas tapak tangan dan bubuh inti. Tutup rapat dan bentukkan bulat.
5. Rebus dalam air mendidih sehingga buah melaka timbul. Angkat dan toskan.
6. Salut buah melaka dengan kelapa parut yang telah dikukus dahulu dan di campur dengan sedikit garam, gaul rata.


No comments:

Post a Comment